Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą spożywamy zwykle w trakcie Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do innych posiłków.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, ale także wyśmienita przekąska
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego nieznacznie słodki, a równocześnie kwaskowaty aromat powoduje, iż wyśmienicie stapia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy zalewają nim uszka z grzybami, mięsem albo kapustą, pozostali przedkładają kartofle, jajko na twardo i kiełbasę. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, lecz także smaczna przekąska lub kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak chrupkiego pasztecika z grzybami bądź drożdżówki z mięsnym nadzieniem.
Warto podkreślić, iż barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także wiele żelaza, i z tej przyczyny zaleca się go anemikom. Jednak z uwagi na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem zwykle spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje najlepiej z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków!
Nie powstał jeden przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę potrawę. Jedni wsypują do niego troszkę cukru, aby zaakcentować naturalną słodycz buraka, pozostali kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przyrządza się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek zawiera więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyrządzać samemu, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa mniej więcej siedem dni. Jeśli jednak raptownie nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]