Cechy żywności ekologicznej

Jeśli chcesz kupić zdrową żywność, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/yem3vf3a.

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od zeszłego stulecia, produkty jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednakże wraz z rosnącą wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wykonanych z eko żywności.

Żywność ekologiczna – z upraw nie korzystających z chemicznych pestycydów i nawozów

By konkretny wyrób dostępny w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność eko oraz przetwory z niej wykonane muszą zdobyć konkretne certyfikaty wydawane przez uprawnione do tego instytucje. Fundamentalną jednakże cechą spożywczych produktów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce uprawiano według najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie wykorzystywali chemicznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także szkodzą otoczeniu. Niektóre bowiem nawozy wywołują zakwaszenie gleby czy zatruwają wody powierzchniowe, a opryski pół chemicznymi pestycydami nieraz powodują np. obumieranie pożytecznych owadów. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że owoce oraz warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych związków przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Co musi być umieszczone na etykiecie eko żywności

Żywność ekologiczna jest poddawana stałemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym także podczas transportu oraz składowania. Co ważne, gdy przetwór spełnia wymogi, jego wytwórca obok standardowych informacji m.in. o warunkach przechowywania, terminie przydatności do spożycia, masie netto, miejscu pochodzenia składników oraz możliwych alergenach, musi dodatkowo bezwzględnie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc białe gwiazdy tworzące w kształt listka. Wypatrując żywności ekologicznej warto więc czytać dokładnie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o przyznanych certyfikatach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]