Kiszone ogórki powinniśmy jeść często. Dowiedz się dlaczego

Jeśli chcesz zamówić ogórki kiszone w worku, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej czy w formie dodatku do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, ponieważ kiszonki są zarówno zdrowe, jak i pyszne.

Kiszone ogórki – ukiś je samodzielnie albo kup gotowe

Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Używa się do tego drewnianych beczułek albo pojemnych glinianych garnków, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą, a następnie zostawia się je na przynajmniej 2 tygodnie w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się koper i czosnek, jednakże walory smakowe kwaszonych ogórków można podkręcić też różnymi dodatkami, przykładowo czarnym pieprzem, liśćmi czarnej porzeczki czy cząstkami papryki. Oczywiście nie każdy ma czas czy wystarczająco miejsca w kuchni, by samodzielnie przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę lub spiżarkę, w której może składować żywność w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż musimy odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w kubełkach z rączką czy też w woreczkach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Dlaczego warto jeść kwaszone ogórki?

Od wieków powszechnie wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie wpływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, ponieważ razem z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które dobrze wpływają na florę jelit oraz redukują ich pH, wspomagając w ten sposób trawienie. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal na 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, D i C, a także sporo minerałów ważnych dla właściwego działania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, fosfor czy mangan. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli nie przeszkadzają kwaskowate smaki, zalecamy nie wyrzucać go po zjedzeniu warzyw, tylko użyć go do zupy ogórkowej lub wypić, gdyż w miarę kwaszenia mikroelementy przenikają po części do zalewy. Warto jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]