Znajdź sok z kiszonych buraków.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wracają na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy potrzebne dla jego prawidłowego działania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kiszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Czemu warto spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]