Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Zamów sok z buraka kiszonego.

Kwaszone warzywa wykorzystuje się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się również o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go regularnie spożywać

Bodaj większość z nas za młodych lat spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest cierpki, jednakże niezwykle zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to właściwie bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również przeróżne minerały, jak m.in. żelazo, sód i potas. Wielu ludzi miewa trudności z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, ale warto pić go cyklicznie, gdyż działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się także osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet ze zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się wypijać maksymalnie 250 mililitrów soku na dzień.

Zalety soku z kiszonego buraka

Drugim popularnym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: podnosi koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a równocześnie obniża poziom cholesterolu. Choć buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby borykające się z chorobami nerek albo reumatyzmem, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, żeby przyrządzać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki trzeba magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]