Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Chcesz kupić zakwas na żur? Zobacz tu.

Ostatnio rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, co generuje konieczność natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które uprzednio oferowane były najczęściej jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to wciąż są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są powszechnie serwowane podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek a barszcz biały – najważniejsze różnice

Jeśli zapyta się obywatela polski o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to od razu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek natomiast – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, chociaż wypada dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla kunszt kucharza i jego subiektywne smaki. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, bo w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy typy:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany na ogół ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.

Baza na barszcz biały i żurek? Kupić czy zrobić samodzielnie?

Przyrządzanie zakwasu na wyliczone wyżej zupy jest łatwe, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. W sieci znaleźć można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Używając jednakże domowy zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeżeli chętka np. na żurek przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym zrobimy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]