Znajdź obwarzanki krakowskie.
Posiadają wyjątkowy aromat, wyglądają naprawdę ciekawie, natomiast nabyć je można tylko w jednym mieście na Ziemi. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak szczególnym uznaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski najpierw chcą skosztować właśnie tego smakołyku?
Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?
Tradycja produkcji obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W kronikach zaś pojawiły się wiek po tym, kiedy odnotowano, iż jadła je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je wyłącznie w czasie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je również w innych sezonach. W XV wieku król Jan Olbracht ustanowił dekret, na mocy którego mieli prawo produkować je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków później UE, wpisując je do spisu wyrobów tradycyjnych.
Obwarzanki krakowskie – technika produkcji
Obwarzanki mają kształt okręgu z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią oraz średnicę około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna wypiekane są według takiego samego przepisu. Ich określenie oraz niepowtarzalny smak są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi solą lub makiem – i piecze.
Nasze dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]